De stora biofilmerna

Genom åren har antal biobesökare svajat både upp och ner. Mycket beror på vilken typ av filmer som visas. Det har funnits några filmer som verkligen dragit till sig stora publiker. 

Under 2013 var det många som gick på bio i Sverige. Och varför inte? Det var några riktigt stora titlar som släpptes.

Den populäraste filmen i Sverige blev andra delen av Hobbittrilogin, ”Smaugs ödermark” som drog in nästan 750 000 besökare.

Filmen handlar om hobbiten Bilbo som dras med på ett episkt äventyr med trollkarlen Gandalf som vi minns från Sagan om Ringen-trilogin. De följer med och hjälper tretton dvärgar som vill, tillsammans med deras konung, återta deras palats i berget där den gigantiska draken Smaug nu sover lugnt på dvärgarnas guld.

En annan uppföljare som klättrade in som tvåa på Sverigelistan är andra delen av The Hunger Games: Catching Fire.

Katniss har överlevt spelen men det är inte över än. Hon måste fortfarande upprätthålla illusionen att hon och Peeta är ett par och deras vinst har gett upphov till en uppresning i ett av distrikten. Huvudstaden är emot dem och Katniss blir indragen i det politiska kriget.

I Sverige valde vi att se Hobbit men i resten av världen var det faktiskt Iron Man 3 som var den mest sedda biofilmen under 2013. Hos oss kom Järnmannens tredje rulle på åttonde plats tack vare två svenska storfilmer och två välgjorda barnfilmer.

I Iron Man 3 är Tony Stark fortfarande på topp men hans värld går i småbitar ner terroristen the Mandarin är ute efter honom. Denna kritiska tid leder till att Tony Stark måste syna sitt liv och bygga upp det på nytt för att nå upprättelse.